Kiberbiztonsági oktatás és képzés a NIS2 irányelv tükrében: miért fontos a tudatosság növelése?

Kiberbiztonsági oktatás és képzés a NIS 2 irányelv tükrében: miért fontos a tudatosság növelése?

A digitális világban az információvagyon védelme elengedhetetlen, és a kiberbiztonsági fenyegetések elleni harcban az emberi tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az oktatás és a tudatosság növelése kulcsfontosságú egy szervezet információbiztonsági védelmében.

A NIS2 irányelv különös hangsúlyt fektet a kiberbiztonsági tudatosság növelésére. A szervezeteknek proaktívan kell cselekedniük annak érdekében, hogy mind a technikai, mind az emberi tényezőket figyelembe véve javítsák biztonsági profiljukat, ami magában foglalja az alkalmazottak folyamatos képzését és tájékoztatását is.

A kiberbiztonsági oktatás szerepe

Az emberi hiba kritikus komponense a kiberbiztonsági incidenst kiváltó eseményeknek. Olyan tényezők, mint a phishing támadásokra adott kattintások, a gyenge jelszó használata, vagy a nem frissített szoftverek, mind sebezhetőséget jelentenek.

Mik a legelterjedtebb támadási formák?

 • Phishing
  A módszer lényege a hamis e-mailek és weboldalak használata a felhasználói adatok ellopására.
 • Ransomware
  A támadók a cég adatait zárolják, és csak váltságdíj ellenében oldják fel azokat.
 • Man-in-the-middle támadás
  Az adatokat az adatátvitel során lopják el.
 • DDoS támadás
  A vállalat informatikai infrastruktúrája ellen irányuló, jellemzően túlterheléses támadás, amely a szolgáltatások, weboldalak elérhetetlenné tételét célozza.
 • Malware
  A támadók kártékony — adatlopó vagy egyéb megfigyelő — szoftvereket juttatnak a rendszerbe.

Egy globális mértékű zűrzavar

A WannaCry ransomware támadás 2017-ben globális káoszt okozott, több mint 200 000 számítógépet fertőzött meg több mint 150 országban, komoly anyagi és operatív károkat okozva számos szervezet számára.

Az emberi tényező és a képzési területek

Íme a leggyakoribb emberi hibák, amik a vállalat sebezhetőségét eredményezik.

 • Gyenge jelszavak: könnyen kitalálható vagy alacsony biztonságú jelszavak használata.
 • Nem frissített szoftverek: a szoftverek, rendszerek nem időben történő frissítése.
 • Illetéktelen hozzáférés: nem biztonságos hálózatok vagy alkalmazások használata.
 • Adatmegosztás: érzékeny információk továbbítása nem biztonságos csatornákon.

Hogyan segíthetik a cégek, hogy a dolgozók felismerjék a rájuk leselkedő kiberbiztonsági veszélyeket?

A vállalatoknak többek között a NIS2 irányelvhez is kapcsolódó kiberbiztonsági oktatási stratégiájában központi szerepet kell kapnia a gyakorlatorientált képzésnek, elsősorban az alábbi témákra fókuszálva.

Phishing felismerése

A phishing egy olyan támadási technika, ahol a támadók hamis, hitelesnek tűnő e-maileket, weboldalakat vagy üzeneteket használnak, hogy rávegyék az áldozatot bizalmas információk megadására vagy kártékony linkekre való kattintásra. Az alkalmazottaknak fel kell tudniuk ismerni a jellemző jeleket, például helyesírási hibákat, gyanús e-mail címeket vagy épp a bennfenteskedő és sürgető hangvételt.

Jelszókezelés

A jelszókezelés során kiemelt fontosságú a bonyolult, nehezen törhető jelszavak használata és a rendszeres jelszóváltás. Fontos, hogy a felhasználók ne használják ugyanazt a jelszót több platformon, és kerüljék az általánosan használt jelszavakat, mint például „password” vagy „123456”.

Biztonságos online magatartás

A biztonságos online magatartás magába foglalja a biztonságos böngészést, az e-mail kezelést és az adatvédelmet. Az alkalmazottaknak ismerniük kell azokat a gyakorlatokat, amelyek minimalizálják a kiberfenyegetések kockázatát, például a VPN használatát a távoli munka esetén vagy épp a nyilvános Wi-Fi hálózatokon való munka közben, vagy épp a letöltések ellenőrzését ismeretlen forrásokból.

Adatkezelés

Az adatkezelési képzés magában foglalja az adatvédelem, adattárolás és adatmegosztás legjobb gyakorlatainak ismeretét. Az alkalmazottaknak érteniük kell, hogy milyen adatokat tekintünk érzékenynek, és hogyan kezeljük, tároljuk, és osszuk meg őket a lehető legbiztonságosabb módon, figyelembe véve az adatvédelmi jogszabályokat is.

Vészhelyzeti protokollok

Ezen a képzési területen az alkalmazottak megtanulják, hogy mi a teendő egy kiberbiztonsági incidens bekövetkezte esetén, és hogyan minimalizálják az esetleges károkat, megértve a jelentési folyamatot. Az egyértelmű kommunikációs utak és az incidensre adott gyors reakció létfontosságú a kár mérséklésében.

Ezek a területek a belső kiberbiztonsági kultúra építőkövei, amelyek szerves részét képezik egy erős, a NIS2 irányelv előírásainak is megfelelő kiberbiztonsági stratégiának. Az IT Secure készséggel áll rendelkezésére szervezetének, hogy segítséget nyújtson az oktatási program kialakításában és a NIS2 irányelvnek való megfelelésben.

Kiberbiztonsági oktatás: a megtérülő befektetés

Az kiberbiztonsági oktatásba és tudatosságba fektetett idő és energia hosszú távon megtérül. Ha Ön szervezete számára keres megbízható partnert a kiberbiztonsági kihívások kezeléséhez, lépjen kapcsolatba velünk!

További tartalmaink