Sérülékenységvizsgálat

Etikus hacker teszt a biztonsági rések feltárására.

Védje meg informatikai eszközeit, és ismerje meg IT-infrastruktúrája gyenge pontjait még a kiberbűnözők előtt!

Fontos Önnek a kiberbiztonság? Igényelje sérülékenységvizsgálat szolgáltatásunkat!

Adatkezelési tájékoztató

A reputációd kiépítése 20 évbe telik, de az egészet lerombolhatja egy pár perces kiberbiztonsági incidens.

– Stéphane Nappo, nemzetközi információbiztonsági szakértő –

A kiberbűnözők lépéselőnyből indulnak

A digitalizáció napról napra egyre gyorsabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi életünket. Azzal azonban kevesen számolnak, hogy a technikai fejlődéssel párhuzamosan IT-biztonságunkat egyre több területen fenyegeti veszély. A kiberbűnözők ugyanis szinte mindenkinél jobban követik a trendeket, és igyekeznek folyamatosan lépéselőnyben maradni.

Ebből adódóan az IT-eszközpark lecserelése, az új szoftverek beszerzése vagy a meglévők rendszeres frissítése önmagában nem védi meg rendszereit, sőt, sokszor csak tovább növeli a biztonsági rések számát, vagyis az infrastruktúra sérülékenységét. A zsarolóvírusok, a különböző kártékony programok és a hackerek pedig éppen ezeket a gyenge pontokat igyekeznek kihasználni.

Ezért fontos, hogy a biztonsági réseket még a kiberbűnözők előtt megismerjük.

Az ITSecure etikus hackerei felveszik a kesztyűt

“Ha nem tudod őket legyőzni, állj közéjük!” – tartja a mondás. A sérülékenységvizsgálat, vagy másnéven etikus hacker teszt is ezt az elvet követi. Szakembereink a kiberbűnözők agyával gondolkodva igyekeznek feltárni az esetleges biztonsági réseket, részletes jelentéseket készítenek a gyenge pontokról, és igény esetén segítenek megoldást is találni a felmerült problémákra.

Ha az ügyfél egy komplex sérülékenységvizsgálat keretében a behatolásra, az úgynevezett penetrációs tesztre is engedélyt ad, etikus hackereink nem csak a kiberbűnözők gondolkodását követik, de a módszereiket is alkalmazzák. Megvizsgálják a beazonosított sebezhetőségek gyakorlati kihasználhatóságát, és így próbálnak meg minél mélyebbre bejutni a vizsgált rendszerbe. A teszt eredményéről természetesen ebben az esetben is részletes beszámolót készítenek, és javaslatot tesznek a biztonsági rések befoltozására.

Ne adjon esélyt a kiberbűnözőknek!  Kérje komplex sérülékenységvizsgálat szolgáltatásunkat!

Ha több időt töltesz kávézással, mint az információbiztonsággal, meg fognak hekkelni. Mi több, meg is fogod érdemelni.

– Richard Clarke, a Fehér Ház kiberbiztonsági tanácsadója (1992-2003) –

Biztonságos az etikus hacker teszt?

Az etikus hacker nem valódi hacker, hanem egy olyan kiberbiztonsági szakember, aki az informatikai hálózatok és rendszerek sebezhetőségét deríti fel. Az etikus hacker a rosszindulatú behatolókkal szemben nem okoz kárt, hanem feltárja a védelemben jelen lévő hiányosságokat, és rávilágít a lehetséges megoldásokra.

Az etikus hacker teszt tehát minden esetben egy:

ügyfél által engedélyezett

jóindulatú

biztonságos sérülékenységvizsgálat

Mit derít fel etikus hacker teszt?

A sérülékenységvizsgálat (etikus hackelés) az ügyfelünk által engedélyezett legális, etikus támadás, melynek célja az informatikai hálózatok, rendszerek biztonsági hiányosságainak, sebezhetőségének felderítése. Az etikus hackelés a rosszindulatú hackertámadásokkal ellentétben nem okoz kárt, hanem rávilágít a védelem hiányosságaira, biztonsági teendőkre. Kiberbiztonsági szakértőink több évtized tapasztalatával és speciális szoftverek segítségével fedi fel biztonsági rendszered hiányosságait. A folyamat végén részletes beszámolót készítünk és megoldási javaslatot adunk. Igény esetén lehetőség van a vizsgálat megismétlése, ellenőrző céllal.

hiányoznak,

hatástalanok,

megtámadhatóak,

megfelelő munkamódszer, biztonsági koncepció nélkül adminisztráltak,

betartása nem kikényszeríthető az alkalmazott technológia által.

Penetrációs teszt –
Behatolás vizsgálat

A penetrációs teszt egy olyan etikus hacker által végrehajtott behatolási kísérlet a rendszereibe, amikor a felkért kiberbiztonsági szakértő nem csak feltárja, de ki is használja a biztonsági réseket, és azokon keresztül igyekszik minél mélyebbre hatolni a rendszerben.

Védje meg cégét! Igényelje sérülékenységvizsgálat szolgáltatásunkat!

Miben leszünk segítségedre?

Az IT Secure által kínált komplex sérülékenységvizsgálat nem csak felderíti a biztonsági réseket, de szakértőink személyre szabott javaslatokat tesznek a problémák kezelésére, és igény esetén meg is oldják azokat.

Ismerje meg szolgáltatásainkat!

Komplex sérülékenységvizsgálat

A sérülékenységvizsgálat egy már kész vagy fejlesztés alatt álló terméken lefuttatott etikus hacker tesztsorozat, amely az alábbi területekre terjed ki:

Konfigurációs hiányosságok,

Fejlesztési hibák,

Gyártói sérülékenységek,

Ismert sebezhetőségek azonosítása.

A tesztek eredményéről, vagyis a feltárt sebezhetőségekről részletes tájékoztatót készítünk ügyfeleink számára, és javaslatot teszünk a javításokra. A technikai sérülékenységvizsgálat viszont nem része a szolgáltatásnak, ezt az előzetes sérülékenységvizsgálat eredményének ismeretében igényelheti szakemberinktől.

Penetrációs teszt

A korábban már ismertetett penetrációs teszt vagy behatolás vizsgálat során az etikus hacker a beazonosított sebezhetőségek gyakorlati kihasználhatóságát vizsgálja. Egy ilyen teszt lefuttatásához természetesen az ügyfél felhatalmazására is szükség van.

A penetrációs teszt során szakembereink szimulálják a kiberbűnöző által végrehajtott támadást úgy, hogy nem az egész hálózatot vagy vállalatot tesztelik, hanem egy adott felületre vagy alkalmazásra összpontosítanak. A vizsgálat célja ugyanis az, hogy minél mélyebbre jussanak a rendszerben, és a lehető legmagasabb szintű jogosultságok megszerzésével “hozzáférjenek” az érzékeny adatokhoz.

Fontos, hogy szakembereink a sérülékenységek penetrációs tesztjét szigorúan ellenőrzött és naplózott környezetben, a megbízó folyamatos tájékoztatása mellett, az általa jóváhagyott időintervallumban, előzetes egyeztetéssel végzik. A cél az, hogy megállapítsák, hogy az adott támadási pont mekkora kockázatot jelent az ügyfél rendszerére nézve

A sérülékenységvizsgálat és a penetrációs teszt összehasonlítása

Vizsgálat Sérülékenységvizsgálat Penetrációs teszt
Célja A sérülékenységek, főbb támadási pontok azonosítása A sérülékenységek azonosítása és azok kihasználásán keresztül hozzáférés szerzés
Elkészülési idő Rövidebb Hosszabb
Mélysége Áttekintő Részletekbe menő
Ár Egyedi árszabás Egyedi árszabás
Vizsgálat Sérülékenységvizsgálat Penetrációs teszt
Célja A sérülékenységek, főbb támadási pontok azonosítása A sérülékenységek azonosítása és azok kihasználásán keresztül hozzáférés szerzés
Elkészülési idő Rövidebb Hosszabb
Mélysége Áttekintő Részletekbe menő
Ár rövidebb Egyedi árszabás

Ismerje meg módszereinket!

Black Box

A vizsgálat az infrastruktúra előzetes ismerete nélkül történik.

Gray Box

A gray box vizsgálat során az informatikai infrastruktúra részleges ismeretéből indulva történik a felderítés.

White Box

A white box vizsgálat az informatikai infrastruktúra teljes ismeretével történik, vagyis az etikus hacker teszt elvégzése előtt a kiberbiztonsági szakemberek megismerik a hálózati diagramokat, a forráskódot, illetve a rendszerek részletes paramétereit.

A white-, gray- és black box vizsgálat mind a sérülékenységvizsgálat, mind pedig a penetrációs teszt részét képezi.

Ismerje meg a vizsgálat irányait és területeit!

Az etikus hacker teszteket nem csak a módszerek, de a vizsgálat iránya és a vizsgált területek szempontjából is csoportosíthatjuk.

A sérülékenységvizsgálat irányát az határozza meg, hogy honnan számítunk támadásra.  Eszerint a csoportosítás szerint megkülönböztetünk külső és belső vizsgálatot.

Külső sérülékenységvizsgálat során szakembereink a szervezeten kívülről indított támadást szimulálnak, vagyis az internetről elérhető weboldalak és webes alkalmazások felderítésére koncentrálnak.

Belső sérülékenységvizsgálat esetén szakembereink szervezeten belüli kapcsolatot létesítenek, és így vizsgálják meg a belső hálózaton elérhető informatikai szolgáltatások és rendszerek sebezhetőségét.

Szükség esetén mind a sérülékenységvizsgálat, mint a penetrációs teszt során elvégezzük a külső, illetve belső etikus hacker tesztet is.

A sérülékenységvizsgálat az IT-infrastruktúra bármely területére kiterjedhet. Az ITSecure szakemberei az alábbi területeken nyújtanak szakértő segítséget:

Szerverek és munkaállomások (operációs rendszer, adatbázis, célhardverek) sérülékenységvizsgálata.

Alkalmazások (webalkalmazások, weboldalak, CRM- és vállalatirányítási rendszerek) felderítése.

Infrastruktúra (hálózati eszközök, internetkapcsolat, Wi-Fi hálózat, VPN-ek) tesztelése.

A sérülékenységvizsgálat és a penetrációs teszt is tartalmazza az összes érintett terület diagnosztikáját.

Ismerje meg szolgáltatásaink fázisait!

Szakembereink a sérülékenységvizsgálat és a penetrációs teszt folyamatát – a hazai és nemzetközi sztenderdeknek, illetve a módszertani leírásoknak megfelelően – is több fázisban végzik. Ezek a fázisok a következők:

Tervezés és előkészítés
Tervezés és előkészítés

Kiberbiztonsági szakembereink az ügyféllel egyeztetve meghatározzák az etikus hacker teszt hatókörét. Ezután ismertetik a munkamódszert, és kitűznek egy határidőt a sérülékenységvizsgálat lefuttatására, illetve az eredményeket összefoglaló jelentés elkészítésére.

Végrehajtás
Végrehajtás

Ebben a fázisban etikus hackereink automatizált tesztekkel és manuális vizsgálattal derítik fel a rendszerben rejlő sebezhetőségeket, majd kategorizálják a feltárt fenyegetéseket.

Passzív teszt
Passzív teszt

Szakértőink nem támadó jellegű, nyílt forráskódú tesztek lefuttatásával azonosítják a közismert sebezhetőségeket, majd kategorizálják ezeket a fenyegetéseket.

Aktív teszt
Aktív teszt

Ezután következik az etikus hacker támadás: egy részletekbe menő támadó vizsgálat során tárjuk fel és rögzítjük az esetleges újonnan felmerülő sérülékenységeket.

Passzív teszt
Passzív teszt

A sérülékenységvizsgálat lefolytatását követően szakértőink kiértékelik a rendszer gyenge pontjait, majd előkészítik a következő ciklust. Ezután összegzik a teszt során kinyert információkat, és megfogalmazzák javaslataikat, ajánlásaikat az ügyfél számára.

Tanúsítványaink

Sérülékenység-vizsgálat weboldalak és webes alkalmazások esetén

Egy weboldal vagy egy webalkalmazás etikus hacker vizsgálata mindig külső támadás szimulációjával végezhető el. A weboldal sérülékenységvizsgálata rámutat azokra a gyenge pontokra, amelyeket kihasználva a támadók manuális vagy automatizált technikával átvehetik az irányítást a kiszolgálók felett.

Eszközök

A sérülékenységvizsgálat lefolytatásához saját eszközünket és szoftvereinket használjuk:

Ha szeretné megvédeni weboldalát vagy webalkalmazását, igényelje sérülékenységvizsgálat szolgáltatásunkat!

Sérülékenység-vizsgálat mobilapplikációk esetén

A mobilapplikációkat érintő sérülékenységvizsgálat során egy konkrét, egyedi mobilalkalmazás (iOS és/vagy Android) etikus hacker tesztjét végezzük el. A vizsgálat célja az applikáció összes sérülékenységének feltárása és megismerése a bináris fordítási problémáktól az érzékeny adatok nem megfelelő tárolásáig.

1.fázis:

A sérülékenység- vizsgálat előkészítése

Tervezés

Megtervezzük a sérülékenységvizsgálat lefuttatásának folyamatát.

Kiindulási állapot rögzítése

A tervezést követően rögzítjük a sérülékenységvizsgálat előtti kiindulási állapotot, melyet a folyamatok végén kiberbiztonsági szakembereink visszaállítanak.

Információgyűjtés

Ügyfelünktől beszerzünk minden projekttervezésre, illetve célkitűzésre vonatkozó információt.

A kötelezettségvállalás szabályainak felülvizsgálata

Megtörténik a kötelezettségvállalás szabályainak felülvizsgálata: egy rövid megbeszélés keretein belül az ügyféllel megerősítjük a projekt hatókörét és a sérülékenységvizsgálat ütemezését. Meghatározzuk a konkrét tesztelési célokat, illetve válaszolunk a projekttel kapcsolatos kérdésekre.

2.fázis:

A sérülékenység- vizsgálat végrehajtása

Felderítés

A sérülékenységvizsgálat végrehajtásának első lépése a felderítés, amely során beszerzünk minden vonatkozó, nyílt forrásból származó információt.

Fenyegetés modellezés

Az etikus hacker teszt következő lépése a fenyegetés modellezés, amely során értékeljük azokat a fenyegetéstípusokat, amelyek érinthetik a vizsgálat tárgyát képező célpontokat.

Mobil sérülékenységvizsgálat

A vizsgálati fázis utolsó lépése a mobil sérülékenységvizsgálat lefolytatása: szakembereink ekkor térképezik fel az összes érintett célpontot és alkalmazást hálózati, illetve alkalmazási szinten.

3.fázis:

Utómunkálatok

Vizsgálati jelentés készítése

Az értékelés aktív részének lezárultát követően hivatalosan dokumentáljuk az eredményeket.

Minőségbiztosítás

Az értékelés minden lépése szigorú technikai és szerkesztői minőségbiztosítási folyamaton megy keresztül. Ennek részét képezheti az ügyféllel való utólagos egyeztetés.

Prezentáció

A folyamatot a sérülékenységvizsgálat végén készült teljes dokumentáció ügyfélnek való bemutatása zárja. Ekkor ismertetjük a megadott információkat, elvégezzük a szükséges frissítéseket, és válaszolunk az értékeléssel kapcsolatos kérdésekre.

Eszközök

A sérülékenységvizsgálat lefolytatásához saját eszközünket és szoftvereinket használjuk:

150+

nagyvállalat és közintézmény bízta ránk információbiztonságát

Számítógépes és mobil szabványok:

  • Open Web Application Security Project (OWASP) Testing Guide
  • OWASP Mobile Security Testing Guide (MSTG)
  • OWASP Mobile Application Security Checklist
  • OWASP Top 10 2017 – The Ten Most Critical Web Application Security Risks
  • Technical Guide to Information Security Testing and Assessment (NIST 800-115)
  • Common Vulnerability Scoring System (CVSS)

Minősítések:

  • CEH

Lépjen kapcsolatba velünk

Adatvédelmi tájékoztató