A NIS2 irányelv: Miért van rá szükség?

A NIS 2 irányelv: Miért van rá szükség?

A modern világban a kiberbiztonság nemcsak választás, hanem kötelezettség. A vállalatoknak és szervezeteknek nem csak azért kell aggódniuk, hogy megvédjék adataikat és ügyfeleiket, hanem azért is, mert a jogszabályi követelmények is ezt várják el tőlük. Ebben a cikkben mélyebben bemutatjuk az EU új irányelvét, ami a NIS2 irányelv névre hallgat, és megvizsgáljuk, miért van rá olyan nagy szükség.

A NIS2 irányelv születése

A NIS 2 EU-s irányelvet nem a semmiből alkották meg. Az előzmények között számos nagy horderejű kiberbiztonsági incidens szerepel, amelyek felhívták a figyelmet a digitális infrastruktúrák sérülékenységére az Európai Unióban. Emellett a 2016-os eredeti NIS Direktívában is felismerhető volt néhány hiányosság, amelyek miatt a szabályozás további finomításra szorult. A NIS 2 irányelv ezeket a hiányosságokat orvosolja, miközben egy korszerűbb és átfogóbb szabályozási keretet kínál.

Miért van szükség a NIS2 irányelvre?

Az előző években a digitális támadások száma rohamosan nőtt. Ezek a támadások nem csak a nagyvállalatokat érintették, hanem kritikus infrastruktúrák és kisebb vállalkozások is a célkeresztbe kerültek. A NIS2 direktíva előírásai célzottan arra irányulnak, hogy növeljék az EU tagállamaiban működő szervezetek kiberbiztonsági ellenálló képességét és reagálási képességét.

A NIS2 irányelv bevezetésével az EU azt is célul tűzte ki, hogy egységesítse a kiberbiztonsági normákat az egész Unióban. Ez lehetővé teszi, hogy a vállalatoknak egyértelmű, átfogó és koherens irányelvek alapján kelljen működniük a kiberbiztonság terén, csökkentve ezzel a jogi zavart és a nemzetközi üzleti tevékenység bonyolultságát.

A NIS2 direktíva következményei

A NIS2 irányelv az előző direktívánál sokkal szigorúbb követelményeket állít fel. A vállalatoknak mélyrehatóbb kockázatelemzéseket, rendszeres jelentéstételi kötelezettségeket és előzetes ellenőrzéseket kell végrehajtaniuk. Ezek a változások komoly hatással lehetnek a vállalatok működésére, de a kiberbiztonságuk növelése érdekében elengedhetetlenek. Mivel digitális világban élünk, a kiberbiztonság központi szerepet játszik, és fontossága egyre inkább nyilvánvalóvá válik az idő előrehaladtával. A NIS2 EU-s irányelv előírásai nem csak a vállalatok számára jelentenek kiemelkedő fontosságú változásokat, hanem az egész európai gazdaság számára is. A NIS2 irányelv bevezetésével az EU egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy egy biztonságosabb és ellenállóbb digitális környezetet teremtsen mindannyiunk számára.

Felkészült vállalata a NIS2 irányelv által támasztott követelményekre?

Az irányelv betartása nemcsak a jogszabályi megfelelésről szól, hanem vállalata hosszú távú biztonságáról is. Cégünk szakértelme és tapasztalatai segítenek abban, hogy gond nélkül átültessék és alkalmazzák a NIS2 előírásait. Lépjen velünk kapcsolatba ma, és építsen egy erősebb, biztonságosabb jövőt vállalata számára!

További tartalmaink