A NIS2 irányelv gyakorlatba ültetése: tippek és tanácsok szervezeteknek

A NIS 2 irányelv gyakorlatba ültetése: tippek és tanácsok szervezeteknek

A digitális világban a kiberbiztonság kulcsfontosságú elemévé vált mind a gazdasági, mind a társadalmi életünknek. Az Európai Unió „NIS2 irányelv” nevű jogszabálya új fejezetet nyitott a szervezetek kiberbiztonsági kötelezettségei terén, méghozzá számos szektor számára. De hogyan is kezdjük hozzá az irányelvben foglaltak gyakorlati alkalmazásához?

Az első lépések a NIS2 irányelv által előírtak gyakorlati megvalósításában

A NIS2 irányelv az elődje, az első NIS irányelv utódjaként nem csupán a kritikus infrastruktúrával bíró szervezeteket, hanem számos más vállalkozást is bevon a jogszabályi körbe. Az első és talán legfontosabb lépés a gyakorlatba ültetés terén a tudatosság növelése és a vállalati kultúra fejlesztése. A NIS2 direktíva értelmében a vállalatoknak nem csupán technológiai, hanem szervezeti és szemléletbeli változásokat is véghez kell vinniük. A cégeknek érdemes sokkal nagyobb hangsúlyt fektetniük a jövőben a munkatársak kibervédelmi tudatosságának fejlesztésére.

A kollégák ezirányú fejlesztése akár célzott továbbképzésekkel, akár előadásokkal és egyéb felkészítő anyagokkal is lehetséges. Fontos, hogy ezek a szemléletformáló anyagok ne csak az IT területen dolgozók számára legyenek elérhetőek! Az információbiztonsággal kapcsolatos tudatosság növelése minden, az vállalati informatikai infrastruktúrát használó munkatárs esetén kiemelkedő fontosságú.

Belső és külső stratégiák kidolgozása

A belső stratégiák tervezésekor kulcsfontosságú, hogy a szervezet minden egyes tagja tisztában legyen a NIS2 direktíva előírásaival és azoknak a gyakorlatban történő alkalmazásával. Az incidensmenedzsment, a válságkommunikáció, valamint a kiberbiztonsági protokollok és eljárások terén való képzés és tudatosítás nélkülözhetetlen.

Ezen túl a szervezeteknek figyelmet kell fordítaniuk a külső kommunikációra és együttműködésre is. A külső stratégia részeként a vállalatoknak gondolniuk kell az ügyfelek, beszállítók, és más érintett felek felé történő kommunikációra és tájékoztatásra a NIS2 irányelvvel kapcsolatban, annak érdekében, hogy egy egységes, összehangolt védelmi rendszert hozzanak létre.

Technológiai és szervezeti fejlesztések

A NIS2 irányelv előírásainak való megfeleléshez a technológiai infrastruktúra és a biztonsági protokollok összehangolása is szükséges. A vállalatoknak ajánlott fejleszteniük kiberbiztonsági rendszereiket és szilárd, proaktív védelmi intézkedéseket bevezetniük. Mindezek mellett elengedhetetlen, hogy kialakítsák és rendszeresen felülvizsgálják saját kockázatkezelési terveiket, melyek a kibertámadások esetén is fenntartják az üzletmenetet és minimalizálják az esetleges károkat.

Incidensmenedzsment és kockázatértékelés

A NIS2 direktíva egyik központi eleme a hatékony incidensmenedzsment és a kockázatok alapos értékelése. Az Ön szervezete számára is elengedhetetlen, hogy előre kidolgozott tervekkel és eljárásrendekkel rendelkezzen kiberbiztonsági incidensek kezelésére. Ezzel a proaktív megközelítéssel és a kockázatok tudatos menedzselésével nem csupán a váratlan helyzetek kezelhetők hatékonyabban, de azok megelőzésében is jelentős lépéseket tehetünk.

Egy komplex intézkedéscsomag az ügyfelek bizalmának növeléséhez

A NIS2 irányelvnek való megfelelés nem csupán jogi kötelezettség, de egy olyan lehetőség is, amely során a szervezetek felülvizsgálhatják és fejleszthetik — vagy ha még nem rendelkeznek ilyennel, akkor épp megalkothatják — kiberbiztonsági rendszerüket és stratégiájukat. A technológiai fejlesztések, az incidensmenedzsmenti tervek kidolgozása, a belső és külső kommunikáció erősítése mind-mind olyan lépések, amelyek nem csupán a jogszabályi előírásoknak tesznek eleget, de hozzájárulnak a szervezet hosszú távú stabilitásához és az ügyfelek bizalmának növeléséhez.

Kiberbiztonsági Kihívások? Segítünk!

A NIS2 irányelv kihívásokat és lehetőségeket egyaránt rejt. Szüksége van egy megbízható partnerre, aki segít Önnek és szervezetének az irányelv előírásainak megvalósításában? Vegye igénybe szakértőink segítségét, hogy biztosíthassa szervezete zavartalan működését és a saját, illetve az ügyfelei adatainak biztonságát. Lépjen kapcsolatba velünk még ma!

További tartalmaink